Universeum

Universeum i Göteborg bygger om i regnskogen, ett regnskogsträd på 25 skall fylla ut det tidigare outnyttjade luftrummet. Trädet förses med plattformar i två nivåer samt en spiraltrappa längs stammen som förbindelse. Till den lägre plattformen kommer man via en fast bro och en vinglig hängbro. Den övre plattformen i toppen går att nå via en 10m lång hängbro eller via en fast brygga över ifrån en ny sluss i glasväggen.

Serneke bygg och Serneke Anläggning bygger stommen i trädet som utgörs av ett ca 20m högt och 2m brett betongrör. Nybergs Svets bygger stålet som bär upp de två plattformarna samt de fyra olika broarna.

Att arbeta inne i regnskogen innebär flera intressanta utmaningar. Hänsyn måste tas till både djur och växter. Det är dessutom omöjligt att komma in med de vanliga hjälpmedlen vi har såsom kranar, liftar osv. Allt arbete sker ifrån ställningar och alla lyft sker med telfer ifrån ställning eller tak. Vid montage av broarna tar vi hjälp av klättrare för att komma åt att lyfta balk mitt ute i regnskogen.

Omfattning

Stålstomme ca 10ton

Plats

Färdigställande

Våren 2016

Beställare

Universeum

Kund

SERNEKE Bygg